Ποτέ ξανά κίτρινα δόντια

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Καταχωρίζω ή καταχωρώ;
Καταχώρηση ή καταχώριση;


'Καταχωρίζω' σημαίνει καταγραφή "κατά χώραν", στην οικεία θέση, μιας επίσημης ή τυπικής πληροφορίας.
Το 'καταχωρίζω' διαφέρει από τα σύνθετα του 'χωρώ' που δηλώνουν κατά βάσιν κίνηση: ανα-χωρώ, προ-χωρώ, υπο-χωρώ, προσ-χωρώ, οπισθο-χωρώ, απο-χωρώ, εισ-χωρώ, συγ-χωρώ, υπανα-χωρώ, παρα-χωρώ, εκ-χωρώ.

Το καταχωρίζω δηλώνει θέση (τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση) με σκοπό την ταξινόμηση και διάκριση των πληροφοριών. Μπορείτε να παραβάλλετε τα χωρίζω, διαχωρίζω, αποχωρίζω, ξεχωρίζω τα οποία δηλώνουν "διάκριση θέσης" και, κατ' επέκτασιν, διάκριση.

Το καταχωρίζω προσδιορίζει ως προτιμότερες τις χρήσεις καταχώριση (και όχι καταχώρηση), καταχωρισμός, καταχωρίσιμος, καταχωρισμένος (και όχι καταχωρημένος).

Άλλη λοιπόν η καταλογογραφική καταχώριση σε βάση δεδομένων, δελτίο ή αρχείο και άλλη η διαφημιστική καταχώρηση σε ένα περιοδικό. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι η μία είναι ταξινομική και η άλλη δεν έχει κανέναν απολύτως χαρακτήρα ταξινόμησης.

Η λέξη εμφανίστηκε στην ελληνική με την χρήση του 'καταχωρίζω' στα αρχαία χρόνια και παραδίδεται στο έργο "Lexica Segueriana: Collectio Verborum Utilium ex differentibus rhetoribus et sapientibus multis" όπου καταγράφεται ο τύπος 'καταχωρίζουσιν' που έλεγαν οι ένδοξοί μας πρόγονοι.

Νίκος Βασιλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: